Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 3018: Favoriten.

Roskilde, den 13. februar 2025.

Nikon Coolpix P510. Nikon Picture Control: "Standard". P-indstilling. Nikons VR. 24 mm (ekv FF) - f/3,7 - 3/10 sek. - ISO 800 .

På gensyn.

Added 2025-02-13 19:03 | Read 224 times. | Permalink
Absolut ett bröd som jag ofta äter, jag varierar med en sort som heter Guldkorn också. Bra dokumenterat.
Svar från Erik Madsen 2025-02-14 12:42
Hej Morgan - tak for dine kommentarer.
Mvh. Erik.
Men är inte Danmark känt för att vara ett land med en massa gott grovt rågbröd? Det där äter ju vi svenskar :-) Jag håller dock med om att det är gott.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2025-02-14 12:55
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Ja, vi är kända för vårt rågbröd. Det har dock genomgått en stor utveckling över tid. Idag är utbudet av olika typer av rågbröd otroligt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Kan bara hålla med dig Erik. Åt två skivor till frukost idag med skivad stekt kött på, mums :)
På andra plats kommer Hönökaka..
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2025-02-14 12:59
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Jag får mycket olika saker på.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jo det är gott, men det är nog några år sedan sist. Frun tycker att de svenska mörka är för söta, just nu har jag Schulstad Det Gode Solsikke som jag köpt några år i Danmark. I Sverige har jag köpt Bosse i svensk rågbröd men med en helt annan struktur än ett danskt
Svar från Erik Madsen 2025-02-14 13:10
Hej Peter D. - tack för dina kommentarer.
Idag finns det så många olika sorters rågbröd på marknaden.
Att välja "rätt" närmar sig en vetenskap. Smak och tycke skiljer sig också åt - även på detta område :-) 😊

Wikipedia:
Traditionellt rågbröd är kompakt, tätt och syrligt. Brödet har en fukthalt på cirka 35 % och har en sandig munkänsla. Rågbrödet är gjort av fullkornsrågmjöl och innehåller därför cirka 10 % kostfiber. På 1980-talet kom en ny typ av rågbröd ut på marknaden som svar på den minskande försäljningen av rågbröd. Den tekniska utvecklingen inom bageribranschen gjorde det möjligt att spraya degen i formar istället för att kavla den. Detta möjliggjorde kommersiell produktion av rågbröd med en vattenhalt på upp till 50 %. Den höga vattenhalten leder till ökad stärkelsegelatinering, vilket ger ett mer elastiskt och mindre sandigt bröd. Som ett resultat minskade kostfiberhalten till 8-9%. Flera av denna typ av rågbröd tillverkas än idag, bland annat Herkules och Viking från Kohberg och Skovmand, Kondi Karl och Glücksburger från Schulstad.

Traditionellt danskt rågbröd skiljer sig från svenskt och tyskt rågbröd genom att: att vara mindre söt och mindre mörk. De flesta andra folk tycker att rågbrödet är för surt, för hårt eller helt enkelt för oattraktivt, vilket är en betydande orsak till dess begränsade utbredning utanför Danmark, och det talas till och med om en så kallad rågbrödsgräns.

Med mange venlige hilsener fra Erik.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtynine as digits in this field

Add

Previous posts