Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2937: Sällsynta fåglar vid Roskilde Fjord.

Fågelräkningar har genomförts vid Roskilde Fjord varje år sedan 1978. Räkningarna är därmed en av de längsta oavbrutna dataserierna för fåglars "færden" i hela Danmark.

Jag hade helt glömt bort den här historien i lokaltidningen från den 14 augusti 2024. Jog lovade Peter D. att jag skulle återkomma och berätta lite från artikeln.

Bilden visar rovtärnor som inte har setts i fjorden de senaste 6-7 åren. Det är Danmarks största tärnaart. Den observerades på våren på den största ön i fjorden - Eskilsø. Till en början var det tveksamt om den häckade på ön, men det bekräftades av en nyinflyttad man som sett ett par under hela häckningssäsongen. Det har funnits gott om maten de går efter - sill, makrill och små hornfiskar.

En annan fågel som också har observerats flera gånger på fjorden är svarttärnan. Den har setts från Jægerspris och Frederiksund (12 st) till flera platser i Roskilde kommun - Gundsømaglesjön, Kattingesjön och Himmelsøen här i Roskilde stad.

Måsarna är på tillbakagång enligt årets räkningar.

Ejdrarna har det fantastiskt bra. Den häckar på nästan alla öar och holmar i fjorden. 880 häckande par räknades år 2024. Den är annars på kraftig tillbakagång i övriga landet. De häckar även på Eskilsø, som är bara 1,4 kvadratkilometer. Det finns bara 2 hus på ön och en klosterruin.

Roskilde Fjord är mycket lämplig för fåglar med de många små öarna, holmar och låga vattenstånd samt att det finns många isfria områden på vintern.

På gensyn.

PS: I mina yngre dagar var jag medlem i Dansk Ornitologisk Forening DOF och besökte Kattinge Sø mycket, men det var med kikare och inte med kamera. Under vintersäsongen är/var Kattinge Sø en av Nordeuropas största rastplatser för trolländer. Här kunde samlas upp till 30 000.

Added 2024-09-19 22:59 | Read 553 times. | Permalink
Hej Erik,
Intressant läsning. Jag var också mycket intresserad fågelskådare i unga år. Lite sitter i än idag,
Ha de gott
Bob
Svar från Erik Madsen 2024-09-20 11:15
Hej Bob - tack för dina kommentarer.
En del (lite) av det man lärde sig i ungdomen finns kvar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Kul! Rovterne är det danska namnet; i Sverige heter de skräntärnor.
Svar från Erik Madsen 2024-09-20 11:16
Tak Per for din kommentar og det svenske navn.
Mvh. Erik.
Va kul att det ökar fågelbeståndet. Rovtärna är skräntärna, har nog bara sett den en gång vid Utvälinge. Svarttärna har jag sett några gånger men den är också ganska ovanlig runt Helsingborg.

Jag fotograferade hvidklire (gluttsnäppa) nere vid fjorden för någon vecka sedan och den har jag inte sett dör tidigare, någon annat nytt för mig i fjorden var att en isfugl (kungsfiskare) kom och satte sig på en sten 15m bort när vi satt nere vid fjorden för några dagar sedan.

Kattinge sø låter ju spännande har aldrig varit där
Svar från Erik Madsen 2024-09-20 11:26
Hej Peter D. - tack för dina fina kommentarer.
Jag har bara sett kungsfiskaren IRL för många, många år sedan på Susåen nere vid Næstved. Suså eller Susåen på Sydsjälland norr om Næstved är Själlands största vattensystem.
Jag var med min svåger, som var skollärare med inriktning på det som då kallades "Naturhistoria".
Kattinge Sø ligger lite utanför Roskilde med slussförbindelse till nedre delen av fjorden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Aha du har spanat lite på fåglar kul.
Undrar vad är trolländer för nån fågel? Är inte så bra på dansk :)
/N
pdahlen 2024-09-20 14:18
Det är vigg på svenska
Svar från Erik Madsen 2024-09-20 18:38
Hej Nini - tack för dina kommentarer.
Jag visste inte vad den hette på svenska heller :-)
Så det är bra att min halvdanska vän (dansk gift) Peter D. kan hjälpa oss :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Intressant att få ta del av. Det är skräntärnor men det har ju andra redan berättat. Stora tärnor som det finns en plats utanför Uppsala där man kan se dem. Svarttärna har jag bara sett i Skåne.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2024-09-23 10:07
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Min "karriär" som amatörornitolog var på topp när vi hade ett sommarhus vid Isefjorden på 70-talet. Det var också på den tiden som jag besökte Kattinge sø, där jag observerade viggarna En annan sjö var Gundsømagle sjö, där vårt svenska "invandrade" storkpar Ida och Emil bor i närheten.
Med många vänliga hälsningar från Erik.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixtyseven as digits in this field

Add

Previous posts