Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2715: Vikingeskibet "Skuldelev 5"

30. juli 2023.

Bildtexterne är under bilderna. Bilderna är från den 28. juli 2023.

Turister på väg från museet och vidare till "Museumsøen"

Över vindbron. Är det en liten svensk turist i den röda tröjan ? med idolens namn på ryggen.

Skottkärrorna såg nog annorlunda ut på vikingatiden :-)

Jag tror att det är skeppsbyggaren från Färöarna, som jag fotograferade tidigare, men han var upptagen och var inte tillgänglig att komma i kontakt med.

Det är ca. 1 månad sedan jag var här sist. Stammarna har klyvts med träkilar som man gjorde då. Dansk TV2:s regionala station var på plats och visade det på tv på kvällen. Senare i det här inlägget kommer jag att bifoga några stilbilder från TV om evenemanget.

=====================================================================================================================

För den som är särskilt intresserad.

Från Vikingeskibsmuseets Hemsida:

"Skuldelev 5 er et lille, men langt krigsskib af snekketypen. Det er 17,3 m langt og 2,5 m bredt. Dybdegangen har været omkring 0,6 m og der har været plads til en besætning på omtrent 30 mand. Det er fremstillet af forskellige træsorter: eg, fyr, ask og el og blev bygget omkring 1030 i nærheden af Roskilde. Der var brugt både nye og gamle planker til skibet og dets reparationer. Skibet var beregnet til at sejle i de lavvandede danske områder og Østersøen. De øverste planker ved rælingen havde huller til at fastgøre skjolde. Med et sejl på omkring 46 m2 har skibet sejlet med en hastighed på 6-7 knob og en maksimal hastighed på omkring 15 knob. Omkring 50 % af skibet var bevaret".

INFO: Vikingaskeppen som visades i museihallen hittades och grävdes ut från botten av Roskilde Fjord 1962. De kallades "Skuldelev 1 - 2 -3 - 4 och 5. Skuldelev är en liten by vid Roskilde Fjord och skeppen sänktes av vikingarna i Roskilde på en smal plats i fjorden för att hindra fienden från att segla direkt in i Roskilde.

======================================================================================================================

PS: Jag hade min Nikon D700 med mig för dagens uppdrag. Med en 28mm f/2.8 och en 50mm f/1.4. Nikons standardfärger och automatiskWB.

Mvh. Erik.

Added 2023-07-30 20:29 | Read 1017 times. | Permalink
Tack för en fin uppdatering med extra inslag från TV. Jag hade inte förstått att de även använde gamla redskap för att bygga skeppet. Att göra plankor av en stor stock på det sättet ser oerhört avancerat och tidskrävande ut. Fint dokumenterat och beskrivet.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2023-07-31 11:07
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
De försöker använda metoder och verktyg som de har studerat från den tiden. De gör också en del av verktygen själva som kopior av de gamla.
Det tar väldigt lång tid att bygga dem. Jag minns inte hur lång tid det tog att bygga "Havhingsten", som var mycket större än den de bygger här. DR-Tv följde bygget av Havhingsten på sin tid och de besökte här med mellanrum i minst 1 år.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Verkligen spännande att se detta, vikingar har alltid fascinerat mig lite på en lagom nivå. Det är bra att du dokumenterar och håller oss uppdaterade kring detta.
Svar från Erik Madsen 2023-07-31 11:08
Hej Morgan - tak for dine kommentarer.
Mvh. Erik.
Är avundsjuk på dig som bor så nära världens mest intressanta båtplats! Måste försöka att ta mig dit vid tillfälle!
Mvh Bengan
Svar från Erik Madsen 2023-07-31 11:10
Hej Bengan - tak for dine kommentarer og interesse.
Mvh. Erik.
Hej Erik, det är intressanta bilder! Med ett djupgående på 0,6 meter borde det klara såväl att segla på Don som att överraska ett kloster på Englands stränder. Skottkärror kan möjligen ha ersatts av slavar på den tiden.
Svar från Erik Madsen 2023-07-31 11:15
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Ja, de kunde segla dit andra inte kunde.
Jag tror mig ha sett några exempel på något som kunde likna skottkärror från den tiden. Hjulet var redan uppfunnet på den tiden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Spännande bilder och mycket intressant med båtbyggandet! Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Erik Madsen 2023-07-31 22:24
Hej Johnny - tak for dine fine kommentarer.
Mvh. Erik.
Trevligt att följa byggandet via dina bilder. Tänk vilket jobb att bygga dom på den tiden och sedan vara tvungen att sänka dom.
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2023-08-03 21:17
Hej Gunte - tack för dina kommentarer och intresse.
De sänktes trots allt för att skydda sig mot ev fiender. Jag vet inte om de danska vikingarna själva hade byggt alla 5. "Skuldelev 2" byggdes i Irland och det är den som har rekonstruerats och fått namnet "Havhingsten - världens största RECONSTRUCTED Viking ship".
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Kul att få ta del av detta häftiga bygge!
Svar från Erik Madsen 2024-05-10 23:00
Der kommer sikkert mere henover sommeren.
Mvh. Erik.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentythree as digits in this field

Add

Previous posts