Erik Madsen/DK
Bilddagbok # 2574 / "Unge Astrid".
ROSKILDE, DEN 8. NOVEMBER 2022.
Den danska filmregissören Pernille Fischer Christensen har gjort en excellent film om den unga Astrid Lindgren. Den allt dominerande huvudrollen spelas lika excellent av dansk/svenska Alba August (dotter till Pernilla och Bille August). Trine Dyrholm spelar den danska fostermamman till lilla Lasse - tills han kan komma hem till Sverige igen. Han är född i Danmark, där det inte fanns något krav på att avslöja faderns namn – till skillnad från reglerna i Sverige.
Lise Nørgaard på helt rätt plats - Algade i Roskilde/DK - vår huvudgata.
Vad har vår Lise Nørgaard med Astrid Lindgren att göra?
Jag såg häromdagen den dansk/svenska filmen om den unga Astrid Lindgren och det slog mig att jag kunde se vissa likheter mellan Lise Nørgaard och Astrid Lindgren. Båda gjorde uppror mot en gammaldags åsikt om kvinnors plats i samhället. Det har även gjorts en film om Lise Nørgaard "Kun en pige". Den handlar om pappans besvikelse över att hon inte blev en pojke och den motstånd hon mötte när hon valde att bli journalist i en mansvärld. Hon var elev på Roskilde Dagblad och arbetade där från 1935 till 1949. Därefter arbetade hon på flera tidningar och veckotidningar som journalist. Bland befolkningen är hon nog mest känd som kvinnan bakom tv-succén "Matador".
Astrid Lindgren - født 1907 - död 2002 - blev 94 år gammal- gift 2 gånger - fødte 2 barn.
Lise Nørgaard - født 1917 og er i dag 105 år - gift 2 gånger - har født 4 barn.
https://www.youtube.com/watch?v=kRC2pp-kxoU
På gensyn.
Astrid är vår främsta författare av högt internationellt anseende. Hennes barnböcker är helt enastående.
Det delas ut ett internationellt barnbokspris varje år. Det är ett större pris än Nobelpriset.
Ha det väl
Bob
Håller helt med dig. Lise Nørgaard har nog varit viktigast för sitt engagemang för kvinnors rätt att kunna arbeta under samma villkor som män. Samtidigt som man har familj med man och barn.
Hav det godt du med.
//ERIK//
Hälsningar Lena
Här i familjen har det nog varit "Emil från Lönneberg", som varit populärast för mina barn OCH barnbarn.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Ja, hennes verk består, men jag vet inte om de är "indtalt" som e-böcker ? vilket jo är dagens trend.
I vår familj har flera av hennes böcker lästs. Men det är nog "Emil fra Lönneberg" og "Alle vi børn i Bulderby" på filmer och på TV, som fortfarande kan ses med stor glädje och nostalgi i vår barn och barnbarns nuvarande ålder - 14 till 53 :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Vi har den samme holdning her i Roskilde og som jeg skrev til Björn:
"I vår familj har flera av hennes böcker lästs. Men det är nog "Emil fra Lönneberg" og "Alle vi børn i Bulderby" på filmer och på TV, som fortfarande kan ses med stor glädje och nostalgi i vår barn och barnbarns nuvarande ålder - 14 till 53 :-)"
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Tror inte jag sett Matador, men har hört talas om den.
Under en period hade vi ingen TV.
Mvh Bengt
Ja, du kan lära dig något nytt varje dag - även på en fotosajt :-)
Anledningen till Matadors stora framgångar är att många människor kan identifiera sig – både med människorna och med miljöerna. Enbart stadsnamnet i serien "Korsbæk" diskuteras vida omkring. Oavsett om det är en beskrivning av livet i "Korsør" - "Holbæk" eller inte. Lise Nørgaard är född och uppvuxen i Roskilde, så självklart finns det många här som tror att de kan känna igen skildringen av flera av personerna som är här från staden. Hela serien utspelar sig i en liten sömnig dansk provinsstad under perioden 1929-1947.
Matador har förmodligen en svensk motsvarighet i "Familien Löwander", som beskriver utvecklingen i Sverige från 1945 till 1971 - som vi har sett alla avsnitt av - super serie.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Vänliga hälsningar. Erik.
Mvh. Erik.
HaD/Gunte..
Det har du helt ret i.
Hav det godt du med,
//ERIK//