Erik Madsen/DK
Bilddagbok # 2550 / Sommeren 1943 .....
ROSKILDE, DEN 23. SEPTEMBER 2022.
..... föddes jag.
Här är ett av mina loppfynd på Hestetorvet i Roskilde - den lilla boken inte kameran.
Några av bilderna hade jag sett tidigare – i olika sammanhang. Jag hade dock aldrig hört talas om luftvärnsbatterierna i Malmö. Vi flyttade också från Köpenhamn ända ner till Nakskov på Lolland när jag var 9 månader.
Den sommaren ökade motståndet från den danska befolkningen. "Folkets strejk" startade i Odense, fortsatte till Esbjerg och slutligen "Augustiupproret 1943" till Köpenhamn.
Sabotagehandlingarna blev också vanligare och våldsammare.
Danmark den 29. august 1943.
På grund av de många sabotagehandlingarna - särskilt mot järnvägstrafiken mot Tyskland - krävde tyskarna att de danska myndigheterna skulle införa dödsstraff för sabotage mot tyska intressen i Danmark. Den nybildade danska regeringen vägrade och de "gik af"/ lämnade. Tyskarna tog över och införde dödsstraffen m.m.
Boken omfattar alla 5 år av ockupationen. Jag har bara valt lite från sommaren då danskarna reste sig i massor. Redigeringen av boken slutfördes i september 1945.
Man kan sluta här om man vill.
======================================================================
I mitt exemplar (omtryckt 1955) på 10:e befrielseåret är några sidor borttagna, men samtidigt har även ytterligare material tillkommit, Förordet i detta är skrivet av fru Gudrun Fiil från Hvidsten Kro. Hon var gift med gästgivaren Marius Fiil, som gick med i motståndet tillsammans med de flesta av hans familj, vänner och grannar. De tog emot, lagrade och transporterade de vapen och ammunition som engelsmännen släppte från luften i containrar utrustade med fallskärmar. Gruppen deltog inte i egentliga sabotagehandlingar. Många motståndsmän försågs med en kaliumcyanidampull, som de var tvungna att använda om de fångades av Gestapo, för att de inte skulle avslöja andra motståndsmän eller planer osv. En av motståndsmännen som gruppen hade kontakt med tog inte ampullen och torterades til att avslöja "Hvidsten Gruppen".
Hela gruppen på 14 greps den 11 mars 1944 och fördes till Vestre Fængsel. Den 26 juni 1944 dömdes 8 av dem till döden och de avrättades i Ryvangen den 29 juni 1944 – inklusive Marius Fiil. De övriga fick varierande fängelsestraff från livstid till 4 år och Gudrun och Marius 17-åriga dotter dömdes till 2 års ungdomsfängelse. 2 i gruppen lyckades fly till Sverige.
I Ryvangen hittades "ligene" av de åtta avrättade medlemmarna i Hvidsten Gruppen och sommaren 1945 fördes deras "jordiske rester" hem till Hvidsten och begravdes 100 meter norr om Hvidsten Kro, där det finns en minneslund och en minnessten restes. .
Källor: Wikipedia. Min egen läsning av denna bok och andra böcker, samt genom att se olika dokumentärfilm och inte minst den danska långfilmen "Hvidsten Gruppen" från 2012. En ny långfilm "Hvidsten Gruppen 2" har gjorts i år, som handlar om de efterblivna kvinnorna och de "rædsler" de mötte i de tyska fängelserna. Jag har inte sett den än.
=======================================================================
PS: Kameran är en jag ärvt, men det är samma modell som min mamma tog väldigt få fotografier med i min barndom.
Nej, det hade jag inte heller och jag vet inte i vilka situationer de gjorde det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Det är sant. Mycket värre saker händer och har hänt på många andra platser i världen än vad som hände i Danmark då.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
HaD/Gunte..
Mvh. Erik.
Viktig bilderbok än idag. Vi behöver bli påminda om hur bräcklig tillvaron är.
Boken går att få tag i antikvariskt för några hundralappar.
Tack för att påminna oss.
Ha det väl
Bob
Jeg var ikke klar over, at man stadig kan finde den antikvarisk.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Det som också var fruktansvärt var att det inte pratades om i de familjer som hade medlemmar som varit i koncentrationsläger eller utsatts för tortyr här hemma. Många kusliga historier dök upp många, många år senare. Man trodde att det gick över om man höll tyst om det. Flera av kvinnorna från Hvidstengruppen - änkor och släktingar utvecklade så småningom alkoholmissbruk och värre. Den nya "Hvidstengruppe 2"-filmen handlar just om kvinnorna från gruppen.
Jag tror inte att danskarna var arga eller besvikna på Sveriges neutralitetspolitik. Tvärtom välkomnade svenskarna de många – de allra flesta – danska judar som hjälptes över Öresund till Sverige. Sverige inhyste även "Den danska brigaden".
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det är obegripligt vad som kan få människor att bete sig så brutalt mot andra människor. Det händer många hemska saker runt om i världen och alla får inte samma uppmärksamhet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.