Erik Madsen/DK
Den Danske Bloggen # 2022 / "djupfotograferandet!"
Roskilde, den 12. januar 2021.
Jag läste häromdagen en kommentar här på FS-bloggen, som fick mig till tasterna/tangentbordet. Med risken att skapa "røre i andedammen" eller vad det än heter på svenska.
"Tror vi amatörer startar med yta, och många blir kvar där, men ett fåtal fortsätter och kan visa ett slags djup i sina bilder! Då kommer följdfrågan, hur hittar man djupet då! Eller rättare sagt, hur visa mer i en bild än bara en perfekt exponerad yta och "bra komposition och fina färger"! Tänk om man hade svaret på hur man skulle kunna fixa det här "djupfotograferandet!" :)"
En tankeväckande och svår fråga att hantera. Jag tror - särskilt som amatör / hobbyfotograf med FS-bloggmiljön som huvudplattform. Min upplevelse är att motiven i de allra flesta fotografier här i bloggmiljön handlar om fotografernas speciella intressen om allt från fåglar, specifika landskapsområden, turistplatser (både inhemska och utländska), veteranbilar, stadsutveckling, sport, blommor (makro), kameror och till objektiver etc. Och det finns förmodligen inte mycket "djup fotografering" över de flesta av dem. Därför görs ofta kommentarerne om ämnena / intressen i fråga och inte så mycket om själva fotografierna. Det tenderar att bli mer "ytligt" som: "Jag gillar nummer detta eller det" eller "Jag hade också ett sådan objektiv" och sedan utbyter man ytterligare erfarenheter och berättelser om det. Jag tycker att det är helt OK på sociala medier !!! Som jag också uppfattar att bloggen är.
Det är självklart bra, när bilder ibland publiceras på bloggen, där det finns "ett slags djup i" - och det händer da också. Även om jag uppfattar mig själv som mer dokumentarisk och använder bloggen som en elektronisk dagbok, skulle jag själv vilja utveckla andra aspekter av fotohobbyn.
Det är nog för sent, men jag försöker ibland :-) 😀
X100F - EM-Acros: f/4- 1/75 sek.
Mvh. Erik M.
PS: Klipp från Fotosidans framsida- Fotosidan Forum: På Fotosidan så är det i grupperna som bildkritik främst sker. Missa inte att gå med i grupper så hittar du likasinnade och kan dela bilder och kritik med varandra.
Jag är som du. De flesta av mina fotografier tillhör mer dokumentärgenren. Ja Lena går verkligen i djupet en gång i taget :-)
Enligt min mening finns det väldigt få här i bloggmiljön som sticker ut och inte bara tar bilder direkt på - till exempel LO.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
(Vad betyder "tasterna"?)
/peter
Det är nog rätt, som du säger.
Det är ett dansk uttryck: Nu må jeg simpelthen - "til tasterne".
Jag har korrigerat / lagt till i texten - tangentbordet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Ena veckan fick de i uppgift att fotografera en känsla, bilden skulle få betraktaren att känna samma känsla. Veckan efter fick de en text, en mening, som de skulle fotografera till. Här var det viktigt att text och bild hade samma "värde", ingen av dem fick ta överhanden.
Vi var överens om att det var uppgifter som var svåra och långt ifrån den rent avbildande fotografering som vi oftast ägnar oss åt. Det kanske är exempel på djupfotografering.
//Anders
Din beskrivning här och resultaten som kom ut ur kursen är helt klart något helt annat än vad som mest händer här i bloggmiljön. Men det ena utesluter inte det andra. Min upplevelse är att ambitionerna inte är desamma för ett bloggfoto som för ett foto som du vill lägga upp i kritikforum eller ställa ut någonstans. Jag tycker att det är fantastiskt när "djupfotografier" visas här också.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Fotosidan Forum: På Fotosidan så är det i grupperna som bildkritik främst sker. Missa inte att gå med i grupper så hittar du likasinnade och kan dela bilder och kritik med varandra.
I sin blogg tycker jag man kan blanda hur man vill. Högt och lågt, bilder som håller ihop med texten eller enbart bilder man vill visa.
Jag håller helt med dig - väl formulerad och skriven.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Min ambitionsnivå är nog främst att komma ut i naturen. Ett plus att ta bilder, ytterligare ett plus att publicera dem. Blir det någon bra bild är det ju alltid trevligt.
Bedömning av en bild är knepigt och alldeles oerhört personligt. Det går utmärkt att skriva och fylla böcker om det, men man kan också ta det lugnt och njuta av tillvaron.
Jag håller så med dig och de flesta här på bloggen har samma attityd - tror jag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.