Erik Madsen/DK
Danske Bloggen 1768 / Fuji X100F og färger.
Roskilde, den 6. juni 2020.
Nu är han den irriterande dansken "förståsigpåaren" i aktion igen med alla hans skrivande och åsikter om ämnet "rakt ut ur kameran".
Den här gången kommer det dock att bli lite annorlunda - jag har anställt en för att hålla en liten föreläsning om Fujis filmsimuleringar.
https://www.youtube.com/watch?v=JfN9lE9YOkE
Här är några exempel på mina "egna" färger. Baserat på simuleringarna, men med mina justeringar i kameran. Justering av highlight, shadow, collor och justering av vitbalansen. Allt detta är också möjligt i programmer på datorn. Skillnaden är att jag kan se resultatet på platsen och justera vid behov. I kameran har jag lagrat 7 olika förinställningar, som alla kan justeras individuellt utan att ändra de grundläggande/lagrade justeringarna.
Jag överväger att anställa Dan Bailey (då är ni varnade) för att ge en annan föreläsning, den här gången om:
"How to use Fujifilms Highlight and Shadow tones controls", som jag har använt sedan jag köpte min X100F. Eftersom jag alltid börjar med att läsa manualerna för mina kameror :-) Filmsimuleringarna och justeringsmöjligheterna var trots allt det stora försäljningsargumentet.
3 olika exempel på färgalternativ i min X100F.
Bildtexterne är under bilderne.
Provia (Fujis standard).
Min Kodachrome simulering med utgångspunkt i Fujis Classic Chrome. Jag gjorde två justeringar på platsen innan jag var nöjd.
Fujis Velvia Vivid -med mina (hemliga) justeringar: highlights -1, shadow 0, Color +2, White balance R +3 og B -4 og +1/3 EV.
Mvh. Erik M.
Nej nej - den går inte :-) Det är inte en presentation för en tävling om vad som är bäst. Färguppfattning är en subjektiv sak, du vet. Förresten, Fuji gjorde färgfilmer innan de började producera fotokameror!
I mina 7 lagerede filmsimuleringar är det mina grundinställningar, som kan justeras exakt beroende på ämnet och olika förhållanden på platsen. Justeringar av Highlight och Shadow tones kan jämföras med vad du gör med kurvaverktyget i bildbehandlingsprogrammen. Mer om det en andra gång - förmodligen mest för Fuji-fotografer.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Du måste komma ihåg att "Fuji-Japaneserene" har gjort riktiga analoga filmer i över 80 år. Så de vet något om filmsimuleringar. Mina 7 "förinställningar":
C1: Provia til allround.
C2: Min egen Kodachrome-simulering (favorit farvefilm).
C3: Classic Chrome (til street och dokumentär med farve).
C4: Min egen Kodak Portra simulering til portrætter.
C5: Velvia til landskab og natur.
C6: Acros til alm. s/v. och street.
C7: Min egen TRI-X simulering til særlige motiver.
Med mange fotohilsener fra Erik.
Så nu är det inte experiment längre. Nu är de 7 simuleringarna fixade med mina grundläggande justeringar. De kan sedan justeras på platsen om det behövs.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Som jeg skriver til Ragnar: "nu är det inte experiment längre ....o.s.v. Se også mit svar til Wolfgang herover.
Med mange venlige hilsener fra Erik.