Erik Madsen/DK
Danske Bloggen 1552 / Mer arkivbild och med kryckor.
Roskilde, den 28. november 2019.
En av de få fotografierna från min barndom. Fotograferad av min mamma efter att jag återvunnit min rörlighet som 7-åring. Vad hon inte visste här var att jag tappade den ytterligare ett par gånger innan jag fyllde 12. Sedan dess har jag lyckats utan kryckor tills jag fyllt 61 år i 2004, där jag frivilligt gick på "förtidspensionering". Idag är det igen med 2 kryckor.- that's life.
Jag fick ledgångsreumatism vid en tidpunkt då det inte var känt att barn kunde drabbas av den sjukdomen. Idag behandlas många barn i tid och undviker att bli handikappade.
Jeg skrev det här til Per-Erik på hans blogg:
Hej Per-Erik.
Fin berättelse som jag kan sätta mig in. Jag satt och skrev ett blogginlägg om min egen historia, men jag kommer då att vänta med att offenliggøre. Annars kanske man tror att jag bara skrev det på grund av ditt inlägg.
^
Från "Kysthospitalet" ved Refsnæs, Kalundborg.
Samme som mammas.
Hav det godt.
//Erik//
Jag fick diagnosen reumatism när jag var 6 år gammal, men vid den tiden visste man inte att barn kunde få det. Läkaren på det lilla lokala sjukhuset i Nakskov var en kirurg och min mor berättade för mig att han var bäst på något som kunde opereras bort ! Man hade hört talas om en början polioepidemi runt om i Europa. Det kom dock först till DK 1952-53. Efter att ha legat passivt i en säng i tre månader överfördes jag till "Finsens institutet" i Köpenhamn, där jag behandlades med "Guldkur". Det var vår egen läkare vars fru hade reumatism, som fick mig överförd. Men det var för sent, jag fick mitt vänstra knä, fot och höft deformerad. Från Kalundborg på bilden kom jag direkt till "Gigtsanatoriet" i Skælskør, där jag var det enda barnet. Det var så tur att det fanns en kvinnlig patient på sjukhuset som var lärare och hon lärde mig att läsa, skriva och räkna! Sedan blev jag inlagd igen på Gigtsanatoriet och senast på "Ortopediskt sjukhus" i Köpenhamn - utskrivet med 2 kryckor som 12-åring. Jag kastade dem ett år senare och klarade det uten till vuxen ålderen (51-52 år).
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Sten
Det var svårast för mina föräldrar, särskilt min mamma. Jag har haft ett bra liv på alla sätt från jag var 12-13 år tills jag började få artros omkring 50 års ålder. Så när jag fyllt 61 år gick jag i pension och klarar mig bra med bra stöd och hjälp från min fru och familjen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Helt klart vill tårar fylla mina ögon när jag ser bilden och läser din livsberättelse.
Du ser ändå så morsk ut och är en liten gullig kille.
Ibland tar barn olika saker på helt annat sätt än vi vuxna tror.
Jag önskar dig en skön fredag för kanske kommer solen
Hälsningar
Gun-Inger
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: "Morsk" var et nyt ord til min svensk/danske ordbog.
Trevlig helg!
Wolfgang
Ja, tack vare min MiniCrosser kommer jag nemt runt och fotografera i min stad. Det är naturligtvis lite svårt, här i den mörka, kalla och våta säsongen.
Med vänliga hälsningar kommer du från Erik.
Du är en kämpe..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Mitt blogginlägg var inte att man skulle tycke synd om mig, men de många snygga och omtänksamma orden, värma naturligtvis. Min ursprungliga åsikt med inlägget var att berätta hur få bilder som fanns från min barndom. Jag undrade om jag skulle visa just denna bild, men då jag läste Per-Eriks inlägg medan jag skrev min egen och det avgjorde saken för mig.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
När det gäller bilder från barndomen är det lika illa här också..
inte så värst mycket bilder alltså, hade varit kul med lite fler..
Med det fotades inte så mycket hemma då.