Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1491 / Bilder på internettet.

Roskilde, den 6. oktober 2019.

Datatillsynen i Danmark förändrar sin praxis i relation till publicering av bilder på Internetet.

Den 26 september skriver de på sin webbplats att en skillnad har gjorts mellan "situations bilder" och "porträttbilder som publicerats på Internet sedan 2002. Där den första kategorin kunde publiceras utan tillstånd, medan den andra kategorin krävde tillåtelse - förutsättningen för båda är att de fotograferas på ett offentligt tillgängligt område.

Uppenbarligen har skillnaden mellan situations och porträttbilder gett upphov till övervägande av den nuvarande praxis. Som de skriver - det är den samhälleliga och tekniska utvecklingen sedan 2002 med användning av webben, där bilder tas i hög grad med identifierbara personer. Så länge de är oskadliga bilder kommer det danska Datatilsyn inte längre att skilja mellan situations och porträttbilder.

Huruvida vi (åtminstone danskarna) kan publicera bilder av människor på nettet utan samtycke från de inblandade beror på en övergripande bedömning av bilden och syftet med publiceringen. Det är den dataansvarlige/fotografens ansvar att bedöma grunden för att offentliggöra bilder av identifierbara personer. Detta innebär, enligt min mening, i vilket sammanhang vi viser bilderna, ämnet text etc. 

Som fotoblogger och fotoamatör menar jag att jag har min "konstnärliga" frihet att fortsätta som tidigare, om jag inte tar bilder som kan kränka någon (berusad, olycksoffer eller liknande). Varken med bilder eller i texten.

Det finns mycket mer information om ämnet på deras webbplats, men på danska :-)

https://www.datatilsynet.dk/emner/internet-og-apps/billeder-paa-internettet/

^

Situationsbillede.

Portræt.

Jag skulle vara i problem om jag till exempel skrev en text till det här fotot om narkotika i Roskilde och att det var lätt att få genom att söka efter adresser på mobiltelefonen.

På återseende

//Erik//

Added 2019-10-05 21:31 | Read 1964 times. | Permalink
Hej Erik, det du skriver om är i första hand knutet till dataskydd och den EU-rättsliga GDPR-förordningen. Vi har alltså samma regler i Sverige, men intressant nog regleras undantaget för konstnärlig verksamhet genom nationell lagstiftning (I Danmarks fall genom §3, stycke 8 i Databeskyttelsesloven (Lag 502 av den 23 maj 2018)) så praxis när det gäller just det undantaget kan komma att se lite olika ut i olika länder. Men jag tror, som du, att den typen av bloggar som vi har här på Fotosidan kommer att bedömas falla inom ”konstnärsundantaget”.

Mvh

Fredrik
Svar från Erik Madsen 2019-10-06 22:22
Hej Frederik.
Det er helt rigtigt - jeg skrev det kun fordi det var en helt ny praksis her i DK.
Mvh. Erik.
Hej Erik! Du tar upp ett viktigt ämne. Jag förstår det här med att skydda människor mot kränkning, men att kunna visa bilder på människor öppet tillhör också det öppna samhället som hör ihop med en demokrati, enligt mig. Reklam är en annan sak. Den här frågan har förstås också diskuterats i Sverige och den här typen av bilder tillhör "konstnärsundantaget", brukar man säga. Oj - Fredrik hade redan skrivit det...

Andra länder i Europa har mycket strängare lagar, som Tyskland och Frankrike. Lagar som enligt mig inte funkar ihop med dagens samhälle där alla går runt och knäpper vilt med sina telefoner.

Bra bilder, och särskilt andra, med en person tydligt i fokus!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2019-10-06 22:30
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Det viktigaste för mig är att jag följer vanliga pli och inte kränker dem jag fotograferar. Inte heller med en vilseledande text, som jag försöker förklara under bild nummer 2.
Med många vänliga hälsningar från Erik.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixtyfour as digits in this field

Add

Previous posts