Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1164 / Roskilde Kloster.

__________________________________________________________________________________________

Roskilde, den 4. november 2018.

Roskilde Adelige Jomfrukloster blev stiftet i 1699. Klostret var för att bilda hem til ädla jungfrur, som inte skulle gifta sig. Det är idag den äldsta byggnaden i Roskilde, som fortfarande används som bostad. Klostret är skyddat, men öppet för allmänheten efter avtala.

EDIT 04/11-18 kl. 12.18 - För att undvika missförstånd: Roskilde Kloster er en stiftelse i Roskilde, hvor personer med dansk indfødsret (og medlemskab af Folkekirken) kan ansøge om bolig. Indtil fusionen med Odense Adelige Jomfrukloster var stiftelsens navn Roskilde Adelige Jomfrukloster. (Kilde: Wikipedia).

www.kulturarv.dk "1699 fik to adelsenker, Margrethe Ulfeldt og Berte Skeel, kong Christian d. 5.'s tilladelse til at købe stedet for at stifte et frøkenkloster. Formålet var at skabe et hjem med ordentlige rammer for unge adelsfrøkener, der ikke skulle giftes. Roskilde Adelige Jomfrukloster blev således det første egentlige protestantiske frøkenkloster i Danmark"

Jag har också korrigerat rubriken från "Bakom väggarna, etc." eftersom det jo finns tillgång till allmänheten.

Här til för mig den här dagen, jag hade ingen avtala :-)

Förstora.

*

**

***

https://www.roskildekloster.dk

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Added 2018-11-04 00:05 | Read 2250 times. | Permalink
Kanske en lite trevligare form av fängelse? Men vem vet vad som försiggick innanför dessa murar? Skulle man inte prygla sig själv inför avbilden av Jesus på korset med jämna mellanrum t.ex?
Svar från Erik Madsen 2018-11-04 12:50
Hej Nils.
Dina kommentarer har resulterat i min redigering av inlägget. Jag kan nu se att min ursprungliga rubrik skulle kunna tolkas felaktigt. Jag skrev inte någon info själv, men istället en länk för alla intresserade. I början av 1200-talet fanns det ett dominikanska kloster på platsen. Jag vet intet om dominikernas ceremonier, rutiner eller något annat, men det har absolut inget att göra med det nuvarande klostret.
Mvh. från Erik.
Nils Bergqvist 2018-11-04 14:51
Bara en skämtsam kommentar, man får inte ta saker och ting så allvarligt. Fick bara en association till fängelse när jag såg bilderna.
Svar från Erik Madsen 2018-11-04 18:56
Hej igen
OK, men nu blev det ett helt annat och mer informativt inlägg, och det är inte heller dåligt.
Hälsningar. Erik.
PS: Humor och ironi kan vara svårt skriftligt. Jag är själv en flitig användare av det. Jag vet och försöker begränsa det för att inte skapa missförstånd :-)
Om jag förstått dig rätt så fungerar det fortfarande som kloster eller är det ombyggt till lägenheter?
Vacker byggnad.
Besökte något liknande i Peru, inte i byggnadsstil utan där den dotter som föddes sent i syskonskaran antogs att inte få något bra gifte utan "offrades" till Gud och klosterliv. Vad tösen i fråga om det tyckte om det förtäljde inte historien, det var väl bara att lyda på den tiden.
Svar från Erik Madsen 2018-11-04 18:41
Hej Margareta. Nej idag är det lägenheter som kan sökas under förutsättning att man har dansk medborgarskap och är medlemmar i danska Folkekyrka. Det finns en kyrka som har gudstjänst och som är öppen för alla. Man kan också hyra "Riddersalen" för privata evenemang. Det är ett kloster som två ädla damer fick köpa för att skapa en stiftelse med syfte att skapa bostäder för unga adelsfrøkener. Det var då i 1699 !!!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Om man är mer intresserad är länken www.roskildekloster.dk mycket informativ (men dock på danska).
Riktigt spännande, är det fortfarande kloster? Väldigt vackra byggnader i vart fall.
Svar från Erik Madsen 2018-11-04 18:45
Hej Stefan.
Tak for dine kommentarer.
Se mine kommentarer til Margareta.
Mvh. Erik.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fiftyone as digits in this field

Add

Previous posts