Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1078 / Sensorstorlek - ännu en gång.

_____________________________________________________________________________________

Roskilde, den 4. september 2018.

Min reaktion och kommentarer till Görans post:

Det är inte bara storleken på sensorn som är avgörande. Utveckling och förbättring av både sensorn, processorn och all annan elektronik i kamerorna pågår. Det är också sant att det i slutändan är fotografens färdigheter som är nödvändigt för ett bra resultat. För vår användning (online och upp till A3) är sensorns storlek inte kritisk. Jag har en kamera med en 1 " sensor och det är väldigt svårt att se någon kvalitetsskillnad på bilder från mina FF- och APS-C-kameror.
Kvaliteten på mina bilder är verkligen inte på en särskilt hög nivå - kanske finns det någon som vill säga :-)

Jeg har en NIKON D700 FF, en SONY RX100III 1", en SONY a6000 APS-C og en Fuji X100F APS-C. Och jag är bara glad för dem alla !!!

Det finns SONY sensorer i alla 4 kameror !!!

I Fujien (2017) är det SONYs senaste 24 MP X-Trans CMOS sensor - gjord för Fuji. Precis som det också är Fujis senaste X-Processor Pro. Det är vad jag menar med den tekniska utvecklingen. Och det är inte for att glorifiera X100F om det finns någon som tror att jag gör det

Varken Göran eller jag skrev något om de olika formaten eller kamerors användningsmöjligheter - sport, landskap eller fågelfotografering.

Fotograferet med min D700.

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Added 2018-09-04 22:13 | Read 1693 times. | Permalink
Fina grejer är det, jag håller mig till Olympus/Panasonic som är kompatibla, vad dom har för sensor vet jag inte, jag sålde förresten min lilla Sony RX100 III o skaffade en begagnad Panasonic LX100 som jag haft tidigare, saknade den för mycket. Mange hilsen, LO
Svar från Erik Madsen 2018-09-05 12:51
Hej "gamle" ven.
Du skal bare holde fast ved det du har. Når jeg skrev dette indlæg var det mest for at "tage trykket" af den diskusion. Men der sker somme tider det stik modsatte.
Jeg fandt den her og den må passe perfekt til dig ? :-) :-)

https://www.youtube.com/watch?v=OGn3yPl59ZM
God fornøjelse.

Med mange venlige hilsener fra Erik - hobbyfotografen fra Roskilde/DK.
Väl formulerat!
//GöranR
Svar från Erik Madsen 2018-09-05 11:13
Takker.
Mvh. Erik.
Så bra du skriver på svenska, det är ju felfritt! (med undantag för ett ord - "Fotograferet".) 😉
Svar från Erik Madsen 2018-09-05 12:23
Hej Ragnar.
Jag vet att du vill att jag ska skriva på svenska bara, men ibland får du ett litet prov på danska och så länge du förstår meningen är det förmodligen OK ? :-)
Med många snälla hälsningar från Erik.
Hej,
Väl gångbara verktyg för foto.
Ha det gott
Bob
Svar från Erik Madsen 2018-09-05 12:29
Hej Bob.
Ja det skule jeg mene :-)
Hav det godt i den tidligere danske hovedstad !!! "Metropolis Daniæ"
//Erik//
Jag vet inte exakt hur sensorsituationen ser ut mellan fabrikaten men vi behöver göra skillnad på vem som tillverkar sensorn och vem som designat sensorn för fabrikören att tillverka. Sony är uppdelat i flera olika bolag i en svårförstådd företagsstruktur som förvisso svarar till moderbolaget men som i sig själva är företag som står på egna ben och, som jag förstår det, granskas enskilt.

Sonys elektroniska tillverkningsdel, eller sensortillverkning om man vill, är inte samma som Sonys fotoutrustningsdel. Kommer t ex Nikon in med en beställning på en egen sensordesign så tar Sonys sensortillverkning ställning till beställningen så som det vore vilket företag som helst.

I sig betyder det inte att du far med någon som helst osanning i texten ovan, då sensorn fortfarande är tillverkad av Sony, men det är en distinktion jag skulle trycka på för att öka tydligheten. Särskilt då jag upplever att vissa i förlängningen tolkar Sonys dominans inom sensortillverkning som ett sätt för Sonys fotoutrustnings-avdelning att svälta ut de andra bolagen, förutom Canon som har sin egen sensortillverkning, trots att det vore ödesdigert för Sonys sensortillverknings-del som plötsligt får kraftigt nedsatt omsättning.

Men som en kommentar på det faktiska ämnet så ser jag ganska pragmatiskt på det här med sensorstorlekar. Den pluralitet som finns inom området banar väg för en öppning för alla möjliga stilar av utrustning. Inte helt olikt objektiv så finns det egentligen inga moderna sensorer som är direkt dåliga utan som i viss grad utmärker sig genom särskilda egenskaper. En pytteliten sensor har fördelar i sin dataavläsning, särskilt under filmning, och genom att vara små kan både kringteknik och objektiv göras små. Medan en större sensor typiskt har fördelar vad gäller dynamiskt omfång och brus vid bildförstärkning.
Svar från Erik Madsen 2018-09-05 12:42
Hej mikael
Tack för dina mycket detaljerade kommentarer och din precision. Jag håller helt med dig.
Jag skriver också: "gjord för Fuji". och som jag har hört och läst efter Fujis spec. Jag var til introduktionen av NIKON D800 en gång och då var det väldigt hemligt om vilken censor som användes. Senare kom det fram att det var en SONY censor och att den gjordes med spec. från NIKON. Vid introduktionen av X100F blev det mycket tydligt sagt att det var en SONY censor.
Många vänliga hälsningar från Erik.
Kan bara tillägga att när jag kollar på en bild så inte är det sensorstorleken jag tänker på..
Mv/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2018-09-05 12:43
Heller ikke mig - vi er på samme hold.
Mvh. Erik.
Jag säger som Gunte, när man tittar på en bild är kamerafabrikat, sensorstorlek/fabrikat, årsmodell osv absolut inte något jag funderar över. Visst innebär det skillnader, men det är man ju förhoppningsvis medveten om och tar hänsyn till när man skaffar kameran. Så gjorde i alla fall jag... ;-)
Svar från Erik Madsen 2018-09-05 20:25
Helt rigtigt Christer. Tak for dit input.
Mvh. Erik.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtyeight as digits in this field

Add

Previous posts