Erik Madsen/DK
Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg.
Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.
Danske Bloggen 565 / Pannkakor.
________________________________________________________________________
Den 28. februar 2017 - första tisdag efter "fastelavn (fastlagen?) = International pandekagedag.
En gammal kristen tradition. Förr i tiden skulle de kristna fasta i 40 dagar fram till påsk. Under denna period var de tvungna att inte äta godis, ägg, vitt mjöl eller mjölk. Därför skulle dessa råvaror ätas upp - och det blev så pannkakor i överflöd.
1)
Min ration.
2)
Endast med lite socker.
Hälsningar och god natt från Erik.
© emfoto43 / Roskilde.
Added 2017-03-01 01:18 |
Read 1786 times. |
Permalink
Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. I södra Sverige har de traditionellt ätits på fastlagsmåndagen. Dagen kallades då för "bullamåndag".[3][4]
I Sverige äts bullarna oftast med vispgrädde under bullens avskurna ovansida, och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen. I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.[5]
I Svenskfinland och Skåne kallas semla för fastlagsbulle, i Norge och Danmark för fastelavnsbolle.
Wikipedia
🙂
Vi äter "fastelavnsboller" på fastelavns måndag och kanske även på andra dagar :-) Pannkakor kan jag äta året runt och förbinder den inte med kristendomen alls :-)
Hälsningar från Erik.
Vet inte hur du gör dina pannkakor, men så här gör jag!
Fast egentligen så gör jag mest plättar!
Ägg, mjöl, olivolja, bakpulver, mörk öl, gärna porter, kanel och det här vispar jag ihop och gräddar
Och vad tager man till det här då, Jo jordgubbssylt går bra med glass till! Vanilj!
Hjortronsylt går också bra!
Å man kan, om man så vill, hälla några droppar Punch på plättarna när man lagt upp dom på tallriken och sedan bara toppa med vaniljglass! :)
/B
Ps. Å så tar man resten av Portern till att dricka till plättarna!
För det första: jag har aldrig gjort så mycket som en enda pannkaka - ledsen :-) För det nästa: jag vågar inte prova ditt recept, men kommer att vidarebefordra den till kökspersonaetl och se vad som händer :-)
Här i huset äts också pannkakor med sylt och glass. Jag äter dem vanligtvis bara med socker och vid speciella tillfällen med vaniljglass .
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK
I England arrangeras enligt hörsägen pannkakslopp denna dag, loppen går ut på att man med en stekpanna i handen innehållande en pannkaka skall springa ett lopp där man som deltagare under loppets gång skall vända pannkakan i luften vid minst tre tillfällen.
Det är inte heller en dag som vi firar eller har ett särskilt fokus på här. Som jag skrev till Hans-Åke - så vi äter pannkakor när vi har lyst (känner) :-)
Jag har sett den engelska traditionen på TV en gång.
Bästa hälsningar från Erik.
Hav det godt.
//Erik//
Jag kan inte äta mjöl men det finns annat jag kan göra pannkakor av..
Brukar baka små plättar eller våfflor..
Här fick jag tack vare din bild mycket historia ...
Gun-Inger
Vänliga hälsningar från Erik.
Hälsningar//GöranR
Hav det godt.
//Erik//